Secondary school canteen München

Sophie-Scholl-/Willi-Graf-High Schools München

Client

Landeshauptstadt München
Baureferat H45
Friedenstrasse 40
81660 München

Usage

Central lunch supply for both schools

Work phases

2 – 8 building planning

Planning start

2004

Construction time

2006 – 2008

GFA

752 m²

GC

3.393 m³

UA 1-7

430 m²

As part of the G8 measures, the city council of Munich awarded the project contract for the planning and construction of the refectory in 2004. The implementation of the G8 envisages the expansion of all-day offers at the Munich grammar schools, in particular a low-priced meal delivery for pupils as well as a pedagogical afternoon care. The new canteen is designed for an equal use of the Sophie-Scholl- and Willi-Graf-High Schools and serves the tasting of 500 students in alternating operation.

The building was created on the ‘green meadow’ between the two existing schools. Bordered on two sides by an old stock of trees, the cafeteria in the north connects to the playground of the Willi-Graf-High School. The design incorporates the local features and adapts to the environment through transparency. The outdoor space, especially the trees in the change of the seasons, form the backdrop for the dining room.

The single-storey, rectangular building is divided into two parts: the glass-walled dining room and a massive core zone housing the kitchen area and the dining area. A wrap-around terrace with a canopy ties the building together and offers protected open spaces with different living qualities. The existing greening was left as far as possible and the playground reformed.

Your Project? Get in touch with us.

We're very looking forward to your request.

Get in touch