New building Preclinical Center

Max Planck Institute of Psychiatry München

Client

Max-Planck-Gesellschaft
Generalverwaltung – Bauabteilung
Hofgartenstrasse 8
80539 München

Usage

experiment rooms,scullery
laboratories, offices, recreation area

Work phases

2 – 5 building planning

Safety level

S1, S2

Planning start

2013

Construction time

2016 – 2019

GFA

3.613 m²

GC

15.001 m³

UA 1-7

1.201 m²

The new Preclinical Center is planned as a laboratory building for experimental research with special laboratories, offices and a common area. It replaces existing, obsolete buildings and completes the multi-building institute in the Schwabing district of Munich.

The building plot is bordered by the grounds of the Schwabing Clinic to the south and the MPI depot to the north. The structure is therefore characterised by a long and narrow geometry and consists of 2 levels above ground and 2 below.

As a continuation of the surrounding wall of the Schwabing Clinic, the part of the structure above ground is subdivided into a ground floor and an upper floor which extends above it. A double skin exposed concrete facade is planned for the ground floor. Its structure and formwork will be oriented on the neighbouring roughly plastered clinic wall. The upper floor will protrude above this with a curtain facade made of pre-weathered copper panels.

 

 

Your Project? Get in touch with us.

We're very looking forward to your request.

Get in touch